Rovokopač Cat 315 sljedeće generacije narastao je u produktivnosti i efikasnosti
Rovokopač Cat 315 sljedeće generacije narastao je u produktivnosti i efikasnosti
  06.05.2020  |  09:22
Vrijeme čitanja: 3 min
Značajno povećanje performansi rovokopača CAT 315 rezultat je nove pogonske jedinice većih performansi koju je jednostavnije održavati. Novi 315 ima veću kabinu od svojih prethodnika 315F L i 314F L, a kompaktni dizajn cijelog stroja omogućava izvođenje radova u doista ograničenom prostoru

Caterpillar nudi veliki raspon tehnoloških rješenja u standardnoj opremi rovokopača 315 što mu podiže produktivnost profiliranja terena do 45 posto. Novi rovokopač najproduktivniji je Caterpillarov stroj u klasi do 15 tona. Cat App (aplikacija) kompatibilna je s rovokopačem Cat 315 i omogućava bolje upravljanje radom stroja na lokaciji te upravljanje rasporedom održavanja. Product Link u standardnoj opremi nudi korisniku veliku količinu podataka za bolje upravljanje flotom strojeva.

Poboljšanja performansi

Napredni hidraulički sustav rovokopača Cat 315 pažljivo balansira snagu i efikasnost da bi povećao produktivnost i dobitci su osam posto u odnosu na njegovog prethodnika 315F L. Poseban napredak napravljen je na novom elektronički kontroliranom hidrauličkom ventilu od kojeg se očekuju daljnja poboljšanja u budućnosti. Povećan okretni moment zamaha ruke rovokopača čini posao na nagibima te posao u svim otežim uvjetima daleko efikasnijim. Vrhovi košare Advansys čine taj alat trajnijim i efikasnijim.

Novi motor Cat C3.6 sukladan je EU Stage V regulaciji o ispušnim plinovima. Smart način rada prilagođava rad motora potrebnoj hidrauličkoj snazi i tako štedi gorivo. Motor je napravljen da pouzdano radi na temperaturama od -13 do +52 stupnja Celzijevih.

Više tehnologije, veća produktivnost

Caterpillar je u standardnu opremu rovokopača 315 uključio Cat Grade 2D sustav za automatsko navođenje stroja pri kopanju - računalo određuje dubinu kopanja, nagib i horizontalnu udaljenost. Sustav je nadogradiv na Cat Grade Advanced 2D ili na Grade 3D. Sustav će zapamtiti do četiri dubine i nagiba koje stroj mora odraditi. Time se štedi vrijeme jer je stroj moguće programirati unaprijed za cijeli dan posla.

Sustav 2D E-fence (E-ograda) automatski drži kretanje stroja i prednju spojku kao najizbačeniji dio u predefiniranom području za rad. Time je sigurnost rada bitno povećana.

Cat Payload u standardnoj ponudi uvodi savršeno precizan utovar i brže obavljanje posla utovara jer je svaki teret jednak zadanom i strojar nema potrebu procjenjivati i korigirati već obavljen posao. Payload se može kombinirati s VisionLink sustavom da se na daljinu definiraju ciljevi posla. Kritični podatci poput potrošnje goriva, rezime obavljenog posla i kodovi možebitnih grešaka prate se kroz sustav Cat Product Link.

Novi sustav Remote Flash brine se da stroj uvijek koristi najnoviji pokretački softver. Sustav vodi brigu o radnim satima stroja i ne pokreće osvježavanje softvera tijekom radnih sati. Korištenje najnovijeg softvera osigurava optimalni rad stroja te vrijeme zastoja zbog održavanja svodi na minimum. Sustav Remote Troubleshoot analizira rad stroja u realnom vremenu i omogućava tehničarima daljinsku dijagnostiku potencijalnih problema. Podatke prikupljene kroz Remote Troubleshoot analizira i Product Link.

Jednostavno i udobno upravljanje

Kupac može izabrati između tri kabine: Comfort, Deluxe i Premium. Nova kabina je 13 posto veća od onih na prethodnim modelima ove klase i nudi 60 postotno povećanje vidljivosti iz kabine. Novi sustav amortizera bitno smanjuje vibracije kabine, a pomična konzola olakšava ulaz i izlaz iz kabine. Standardni dio ponude je radio opremljen Bluetooth vezom i USB priključcima.

Deluxe i Premium verzije kabine opremljene su većim (dijagonala 10 inča) zaslonom osjetljivim na dodir. Comfort verzija kabine ima zaslon osjetljiv na dodir dijagonale 8 inča. Upravljačka palica je dizajnirana i pozicionirana da reducira umor operatera. Postavke sustava upravljanja mogu se jednostavno mijenjati preko ekrana osjetljivog na dodir za svakog operatera ponaosob.

U standardnoj ponudi su i kamere za bolju preglednost radnog prostora oko stroja. Kamere pokrivaju desnu i stražnju stranu stroja. Ugrađena je i kamera s pregledom od 360 stupnjeva. Buka u kabini dodatno je smanjena u odnosu na strojeve koje 315 nasljeđuje. Sustav klimatizacije će na velikim hladnoćama odlediti stakla za 33 posto manje vremena nego na starijim strojevima.

Manje održavanja

Caterpillar 315 dizajniran je i konstruiran da se smanje troškovi održavanja za 25 posto u usporedbi s modelom 315F L. Interval promjene filtra za gorivo je 500 radnih sati, filtri za hidrauličku tekućinu filtriraju efikasnije i interval promjene im je produžen na 3.000 sati. Ventili za drenažu održavaju hidrauličku tekućinu čistom tijekom izmjene filtra što produžava vijek trajanja cijelom sustavu. Interval čišćenja filtara za kabinu je dvostruko dulji nego na starijim strojevima.

Vijek trajanja svih filtara na stroju može se pratiti preko središnjeg upravljačkog zaslona. Sve točke održavanja dostupne su s razine tla, a ulje se može provjeriti na dva mjesta - s razine tla i s nivoa stroja. Prikupljanje uzorka tekućina na Catu 315 se također obavlja s razine tla. Redovno održavanje je maksimalno pojednostavljeno i ubrzano da bi operativni troškovi ovog rovokopača pozitivno utjecali na njegovu efikasnost.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
Mineral HR
Građevinarstvo
Građevinarstvo infrastruktura Za ribarsku luku Brižine 46 milijuna kuna

Vrijednost radova je 35 milijuna kuna bez PDV-a, a ukupna vrijednost projekta je 46 milijuna kuna. Od toga se 35 milijuna se sufinancira iz...

Mineral HR
Građevinarstvo
Građevinarstvo DAZ DAZ kreira bazu arhitekata i drugih stručnjaka voljnih pomoći u obnovi

Društvo arhitekata Zagreba poziva sve članove i kolege koji mogu doprinijeti radu u radnim skupinama koje se bave zakonodavnim i...

Mineral HR
Strojevi i oprema
Strojevi Goodyear Omnitrac T Nova Goodyear Omnitrac T guma za prikolice

Goodyear je predstavio novu gumu Omnitrac T namijenjenu prikolicama za kombinirane prijevoze, odnosno za vozila koja osim po cesti voze i...

Mineral HR
Novosti
Novosti gradnja Kaštel Stari dobiva sportsku lučicu vrijednu 50 mil. kuna

Nositelj projekta je županijska Lučka uprava, a Grad Kaštela sufinancira projekt s 14 milijuna kuna

Mineral HR
Vozila
Vozila ISPORUKE Dva Actrosa tvrtki Holcim d.o.o.

Međunarodna kompanija s nekoliko tvornica u Hrvatskoj, proširila je vozni park s dva Actrosa 1845 LS.

Mineral HR
Strojevi i oprema
Strojevi ZF DynamicPerform Novi modul TraXon transmisija

ZF-ova DynamicPerform uljna spojka s više lamela savršeno nadopunjava bogatu paletu različitih tehničkih rješenja za prijenos snage...

Mineral HR
Građevinarstvo
Građevinarstvo cestogradnja Pet ponuda za obnovu ceste od čvora Oštrovica do Meja

Ponude su poslali GP Krk, Kolektor CPG, Strabag, GPP Mikić I Colas Hrvatska, a najnižu cijenu, 47,2 milijuna kuna, ponudio je GP Krk

Mineral HR
Novosti
Novosti Zakon Zakon o obnovi Zagreba u javnoj raspravi

Ako javna rasprava bude trajala uobičajenih 30 dana, malo je vjerojatno da će zakon biti prihvaćen za vrijeme sadašnjeg saziva Sabora