Kako su prošle godine poslovale najveće slovenske građevinske tvrtke?
Kako su prošle godine poslovale najveće slovenske građevinske tvrtke?
  02.09.2019  |  08:18
Vrijeme čitanja: 5 min
Rast prihoda velikih građevinskih tvrtki nije stalan, odnosno, rast dobiti nije nešto što se podrazumijeva samo po sebi

Uz rastuću građevinsku aktivnost, koju su zabilježili državni statističari, rast prihoda najvećih slovenskih građevinara nije veliko iznenađenje. Brojne tvrtke prošle su godine povećale prihode za jednu trećinu ili više. Prije početka gradnje druge dionice pruge Divača-Koper zanimljivo je pratiti profitne marže u branši, koje su doista skromne. Kod brojnih društava lani su bile još i skromnije u odnosu na proteklu godinu, bez obzira na rast prihoda.

Kolektor Koling i CPG konkretno su povećali prihode

Oba društva su pod okriljem idrijskog koncerna Kolektor povećala prodaju u protekloj godini. Zahvaljujući rastu prihoda za jednu trećinu, na gotovo 121 milijun eura, po toj kategoriji Koling je opet postao nešto veći od CPG-a, društva kojega je prije nekoliko godina kupio od propalog Primorja.

Ako bi se na sličan način kao i kod CGP-a udružile i Kolektorove građevinske tvrtke, građevinska grana Kolektora bi tvrtku iz Novog Mesta gotovo sigurno izgurala s prijestolja najvećih građevinara. Ukupan zbroj prihoda iznosi 240 milijuna eura i konsolidacijom bi vjerojatno bili nešto manji, budući da određeni dio prihoda od prodaje ostvaruju i međusobnim poslovanjem. Društva su prošle godine poslovala sa sličnim dobicima, nešto manjim od 3,5 milijuna eura. CPG je vjerojatno slično kao i prethodne godine zaslužan za dobit vlasnika Kolinga. Naime, u prošloj godini kao i u godini prije toga, Koling je imao 2,2 milijuna eura prihoda iz vlasničkih udjela. Je li takav financijski prihod iz prošle godine bio posljedica podjele dobiti CPG-a, bit će poznato nakon objave godišnjeg izvješća. Koling u vlasništvu ima još i 49 posto društva K. Tivoli (navedena tvrtka je završila stambeni kompleks Belle vie Tivoli, a u Kosezama će izgraditi tri objekta sa 103 stanova) koje je u prošloj godini ostvarilo 5,4 milijuna eura neto dobiti.

Polovicom prethodne godine, u bilancama Kolinga, uočene su rastuće poslovne obveze. U prošloj godini ih je bilo u iznosu od gotovo 42 milijuna eura, što je 66 % više od godine prije i obuhvaćaju 57 posto svih izvora.

Kolektor CPG je s Euroasfaltom u ovoj godini započeo s gotovo 12 milijuna vrijednim projektom izgradnje oko 20 kilometara pristupnih cesta do gradilišta druge dionice pruge Divača-Koper. Približno toliko bila je vrijedna obnova vipavske brze ceste koja je dovršena prošle godine. Među lanjskim projektima u Kolektoru CPG spominje se pet milijuna eura vrijedna rekonstrukcija polovice vijadukta Ravbarkomanda i čak 20 milijuna eura vrijedna izgradnja vodovoda Postojna–Pivka. Uz već spomenute pristupne ceste, Kolektor CPG trenutno obnavlja ceste Dolenja Trebuša–Želin, gradi galeriju na odsjeku Godovič–Idrija te nastavlja s rušenjem naplatnih kućica na autocesti.

Koling je u prošloj godini nadogradio željezničke dionice Rimske Toplice–Laško i Laško–Celje. Vrijednost radova iznosila je 47 milijuna eura, a vrijednost izgradnje ljubljanskog stanarskog kompleksa Belle vie Tivoli bila je 18 milijuna eura manja. Za 39 milijuna eura razvili su multimodalne platforme u Luci Rijeka i povezali ih s kontejnerskim terminalom Jadranska vrata. Ove godine grade 31 milijuna eura vrijednu drugu fazu Elesovog Tehnološkog parka u Beričevom, a najveći projekt je 77 milijuna eura vrijedna nadogradnja željezničke pruge Zidani Most–Rimske Toplice i željezničke postaje Rimske Toplice. Uz te projekte u Logatcu, za 25 milijuna eura, grade proizvodni objekt Lonstroff.

CGP do rekordnih prihoda s preuzimanjem tvrtki

Novomeški CGP, koji je u vlasništvu bračnog para Darija i Vesne Južne, u prošloj godini ostvario je rekordnih 157,8 milijuna eura prihoda što je za 13 posto više od prihoda u godini prije. Rast prihoda dolenjske građevinske tvrtke djelomično je i posljedica prošlogodišnjih preuzimanja CGP – Gradnje (14 milijuna prihoda u 2017. godini) i IGM Sava (3,5 milijuna prihoda u 2017.). Obje tvrtke bile su u vlasništvu CGP-a i djelovale su kao samostalna društva koja su sada dio CGP-a (isto kao i tvrtka Cestno podjetje CGP koju su preuzeli u 2017. godini). Rastom prihoda povećava se i dobit. Iznosila je devet milijuna eura i najveća je dobit među svim slovenskim građevinskim tvrtkama. Financijski dugovi društva CGP iznose 11 posto svih sredstava, neto financijsko dugovanje u iznosu od 10,7 milijuna eura, manje je od dobiti prije amortizacije, kamata te poreza (EBITDA) koji iznosi 13,1 milijuna eura. Udio kapitala u svim izvorima financiranja smanjio se prošle godine, ali je još uvijek veći od polovice svih izvora, konkretnije 52 posto.

CGP je u prošloj godini gradio više značajnih projekata među kojima je u prvom planu Yaskawina tvornica robota u Ribnici, koju su otvorili u travnju ove godine. Oko 50 milijuna eura bila je vrijedna izgradnja logističkog centra Kuehne + Nagel na Brniku. Trenutno imaju jedno od najvećih gradilišta u državi, odnosno logistički centar Lidl na Vranskom, čija će izgradnja stajati oko 70 milijuna eura. Grade još i poslovno-stambeni kompleks Šumi u Ljubljani koji će koštati malo više od 30 milijuna eura.

Pomgrad povećao prodaju za trećinu

Prekmurski Pomgrad u prošloj godini ponovno je povećao prihode od prodaje, i to za trećinu, na 147 milijuna eura, a dobit od dva milijuna eura bio je najveći nakon 2015. godine. Grupa Pomgrad ostvarila je 183 milijuna prihoda i 2,3 milijuna eura dobiti. Matična tvrtka najvećeg prekmurskog građevinara na kraju godine imala je 13,8 milijuna neto financijskog duga, što je 4,1 puta EBTDA. Po tom pokazatelju je sukladno mjerilima konzervativnih financijskih stručnjaka na gornjoj granici zdrave zaduženosti.

Pomgrad, u većinskom vlasništvu Stanka Polaniča, Jožefa Horvata i Antona Ravniča, je na kraju prethodne godine završio izgradnju 85 milijuna eura vrijedne Magnine lakirnice u Hočama i hotel Orchid na Plitvicama, u Švedskoj je započeo s izgradnjom stambenih objekata za javnog naručitelja. Među njihove trenutno najvažnije infrastrukturne projekte spadaju nadogradnje željezničkih odsjeka Pesnica–Šentilj i Poljčane–Slovenska Bistrica te izgradnja podvožnjaka na Ljubljanskoj ulici u Mariboru. Među drugim većim projektima ističu u protekloj godini završenu gradnju 7,28-kilometarskog odsjeka Draženci–Gruškovje.

Riko s rastom prihoda, ali skromnim rezultatom

Inženjersko društvo Riko lani je povećalo prihode skoro za četvrtinu, na 97 milijuna eura. Neto dobit iznosila je skromnih 168 tisuća eura. Ipak, društvo je u ovom tisućljeću poslovalo s boljim rezultatom. Riko nudi rješenja na području tehnološkog inženjeringa, energetike, zaštite okoliša, logističkih sustava i građevinarstva. Najveći Rikovi građevinski projekti traju više godina, a među njima su 18 milijuna eura vrijedni vodovod u ribniško-kočevskoj regiji i kanalizacija u općini Dravograd, koja je stajala 40 milijuna eura. U Riku ističu još i završetak izgradnje akumulacijskog bazena HE Brežice.

I najvećem gorenjskom građevinaru uspjelo je povećati samo prihode, ali ne i dobit

Gorenjska gradbena družba s prošlogodišnjim skokom prodaje na 84 milijuna eura, dosegla je najveće prihode u protekle tri godine. Dobit je iznosila 570 tisuća eura, najskromnija nakon 2012. godine. Zaduženost tvrtke u prošloj godini, prvenstveno zbog rasta kratkoročnog duga, povećala se za tri milijuna, na 12 milijuna eura, što je 2,8 iznosa lanjskog EBITDA.

Gorenjska gradbena družba zajedno s drugim tvrtkama (Pomgrad, GH Holding i SŽ - Železničarsko gradbeno podjetje) modernizira odsjek željezničke pruge Pesnica–Šentilj–državna granica. Projekt je vrijedan dobrih 44 milijuna eura, a puno više - dobrih 104 milijuna eura bila je vrijedna ponuda koju su zajedno s češkim Metroslavom dali za izgradnju druge cijevi tunela Karavanke. Kao što je već poznato, dali su pritužbu na odabir najjeftinijeg izvođača, turskog Cengiz Insaata, koji bi tunel izgradio za 89 milijuna eura.

Strabag s najvećim prihodima u tri godine

Austrijski Strabag prošle je godine za više od pola povećao prihode i skoro utrostručio dobit. Prošle godine započeli su s gotovo 17 milijuna eura vrijednom obnovom Cukrarne (ljubljanske rafinerije šećera), a u ožujku su završili s 3,1 milijuna eura vrijednom izgradnjom sportskog centra Fraport. U rujnu su započeli s izgradnjom četiri milijuna eura vrijednog novog školskog centra u Slovenj Gradcu koji će biti završen u prvoj polovici sljedeće godine. Predviđeno je da će se u rujnu ove godine završiti pretprošle godine započeta izgradnja trgovačkog centra Spar u Šiški. Predviđeno je da će izgradnja koštati 35 milijuna eura.

GH Holding s najmanjom dobiti nakon 2013. godine

GH Holdingu u lanjskoj godini uspjelo je udvostručiti prihode na 40 milijuna eura, usprkos tome, dobit se smanjila za jednu polovinu na 1,6 milijuna eura. Ta dobit je bila najmanja nakon 2013. godine. Ipak, GH, koji je među većim građevinskim tvrtkama, još uvijek ima jednu od najvećih profitnih marži. Najpoznatija investicija GH Holdinga u većinskom vlasništvu Blaža Miklavčiča, izgradnja je stambenog objekta Luwigana u kojemu će biti 63 stanova. Na početku prethodne godine započeli su s obnovom ljubljanskog trgovačkog centra Citypark, u travnju prošle godine izgradnjom hitnog odjela Dnevne bolnice Sisak, u srpnju s izgradnjom novog sortirnog centra Hrvatske pošte. Ove godine završit će i komunalni uređaj za pročišćavanje u Trbojama.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
Mineral HR
Novosti
Novosti IGH potpisao ugovor za usluge nadzora nad izgradnjom dijela obilaznice Omiša

Institut IGH potpisao je ugovor za Uslugu nadzora nad izgradnjom dijela obilaznice Omiša, dionica DC70 – Most Cetina – Omiš Istok,...

Mineral HR
Novosti
Novosti europski projekt EU odobrila 363 mil. eura za gradnju mosta u Rumunjskoj

Viseći most Brăila bit će prvi most u delti Dunava, a ukupna vrijednost projekta je oko 540 milijuna eura

Mineral HR
Novosti
Novosti Njemačka Povećane prognoze rasta njemačkog građevinskog sektora

Njemačka udruga građevinske industrije podigla je prognozu nominalnog rasta za 2019. sa 6 posto na 8,7 posto, a u 2020. predviđaju...

Mineral HR
Novosti
Novosti Ugovor o nadzoru IGH angažiran za nadzor izgradnje KBC Rijeka

Ugovor o nadzoru sklopljen je nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave, a potpisali su ga prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.,...

Mineral HR
Novosti
Novosti Uprava Ingre Igor Oppenheim krajem godine odlazi u mirovinu

Dugogodišnji predsjednik Uprave Ingre, Igor Oppenheim, jedan je od posljednjih "velikih direktora" iz razdoblja snažnog razvoja domaće...

Mineral HR
Novosti
Novosti infrastrukturni projekti Za projekte aglomeracije Zaprešić 684 milijuna kuna

Projekt izgradnje i rekonstrukcije vodnokomunalne infrastrukture obuhvaća područje grada Zaprešića i općina Bistra, Brdovec, Pušća,...

Mineral HR
Građevinarstvo
Građevinarstvo statistika Obujam građevinskih radova porastao 4,6 posto

Na godišnjoj razini obujam građevinskih radova izvedenih na zgradama u lipnju porastao je tri posto, a kod radova na ostalim građevinama...

Mineral HR
Novosti
Novosti nadzor IGH potpisao ugovor o nadzoru nad izgradnjom Termoelektrane Banovići

Institut IGH je kao član zajednice ponuditelja, koju čini s partnerima STEAG Energy Services GmbH i SGS Beograd d.o.o., s Rudnicima mrkog...