Od kamenoloma do luksuznog luksuznog podzemnog hotela
Od kamenoloma do luksuznog luksuznog podzemnog hotela
  03.07.2019  |  15:09
Vrijeme čitanja: 6 min
Nakon deset godina gradnje u blizini Šangaja otvoren je prvi podzemni hotel na svijetu, koji je izgrađen vertikalno uz 90 metara duboku padinu napuštenoga kamenoloma

Većina gradova diljem svijeta suočava se sa znatnim brojem neiskorištenih površina koje zauzimaju atraktivne prostore gradova i uvelike ugrožavaju životnu sredinu, nerijetko i uz visoki stupanj kontaminiranosti. Međutim, s obzirom na to da je intenzivni rast gradova ograničio raspoloživo slobodno građevinsko zemljište, tzv. greenfield površine, uprave gradova, ali i privatni investitori sve se više orijentiraju na regeneraciju tzv. brownfield površina, kreirajući različite programe i strategije za njihovu obnovu. Brownfield investicije su tek krajem 20. i početkom 21. st. zauzele više mjesta u politikama vlada mnogih država, osobito onih koje se suočavaju sa sve većim problemima nedostatka slobodnoga prostora za građenje. Orijentacija na nove površine, između ostalog, pridonijela je porastu broja takvih investicija u većini gradova širom svijeta.

Spajanjem jedinstvenih, ali različitih površina s kontekstualnim situacijama, napušteni i zanemareni krajevi na Zemlji mogu se promišljati kao novi krajolici, odnosno odgovori na buduća instrastrukturna pitanja koja će u budućnosti sve više utjecati na svijet u kojemu živimo.

Novi materijali i nove tehnologije pružaju arhitektima sve veće mogućnosti provođenja ideja. Hoteli su oduvijek bili zanimljivi projekti, osobito danas kad se granice inženjerstva pomiču jako brzo. Diljem planeta postoje neatraktivna napuštena područja koja se mogu adaptirati za ponovnu upotrebu, što je slučaj i s prenamjenom neaktivnoga kineskog kamenoloma u vrlo zanimljivo eco-friendly projektno rješenje ukopanog hotela u blizini Šangaja, koji gostima, osim zanimljivog pogleda u ponor litice, na čijemu su dnu izgrađeni golemo umjetno jezero i akvarij, nudi i brojne druge aktivnosti, od kongresnog turizma do adrenalinskih sportova.

Projektno rješenje podzemnog hotela

U Šangaju je krajem studenoga 2018. za javnost otvoren luksuzni hotel s pet zvjezdica nazvan Intercontinental Shanghai Wonderland Hotel. Prvi put u povijesti napušteni kamenolom pretvoren je u hotel pod zemljom. Kamenolom je bio aktivan od Drugog svjetskog rata do 2000., kada je službeno zatvoren jer nije zadovoljavao zahtjeve zaštite okoliša.

Kamenolom nije uobičajena lokacija za gradnju luksuznog hotela s pet zvjezdica, ali je upravo zbog toga ambiciozni inženjerski pothvat ubrzo nakon otvorenja izazvao divljenje stručne javnosti jer čini spoj nespojivog. Hotel je udaljen samo 30 kilometara od zračne luke Hongqiao, a nedaleko od njega nalazi se nacionalni park Sheshan.

Na međunarodnome natječaju za projektno rješenje hotela u kolovozu 2006. odabrana je tvrtka Atkins, a investitor je hotelska grupacija Shimao Group. Predsjednik te poznate hotelske grupacije Xu Rongmao izjavio je to da je prvi put obišao kamenolom 2006. Zapušteno je područje nazvao „ranom prirode“ koje nije bilo u skladu sa zelenim brežuljcima pa su došli do ideje o revitalizaciji tog prostora u golemo turističko odmaralište. Podzemni je hotel dio vala ambicioznih arhitektonskih projekata u Kini koji su potaknuti brzim gospodarskim rastom.

Stari, napušteni kamenolom nalazi se 35 kilometara od središta grada Šangaja, s kojim je povezan vrlo dobrom prometnom infrastrukturom. Prirodne ljepote krajolika kojima je okružen poslužile su projektantima kao glavni poticaj za izradu projekta kojim se prvi podzemni hotel na svijetu u cijelosti prilagodio prirodi. Zamišljen je kao ukopana konstrukcija u 90 metara dubokome kamenolomu, koji je uz pomoć umjetno stvorenog vodopada ispunjen vodom kako bi se stvorila površina za kupanje i vodene sportove. Projektom je predviđeno korištenje geotermalne i solarne energije. Zeleni je krov projektiran tako da bi se hotel što bolje uklopio u krajolik koji ga okružuje, ali i zbog energetskih prednosti izvedbe takve konstrukcije.

Za razvoj projekta i dokumentaciju bila je angažirana kineska tvrtka ECADI - East China Architectural Design & Research Institute Co., Ltd. Interijer su dizajnirale tvrtke CCD – Cheng Chung Design i AB Concept. Glavni projektant Martin Jochman taj je pothvat nazvao „borbom protiv gravitacije“, a gradilo ga je više od 5000 radnika pod nadzorom inženjera i arhitekata. Jochman je inače svjetski poznati arhitekt, a jedan od njegovih najpoznatijih projekata je slavni neboder u obliku jedra, hotel sa sedam zvjezdica Burj Al Arab u Dubaiju. Na svečanom otvorenju kineskog Wonderlanda Jochman je izjavio da mu je to životni projekt jer nikada do sada nije izveo ništa slično. Izuzetan je izazov bila gradnja ukopane konstrukcije, ponajprije zbog zaštite od potresa i održavanja razine podzemne vode.

Provedba projekta službeno je započela 2006., ali je njegov završetak odgađan više puta, ponajprije zbog tehničkih zahtjeva kao što su strogi propisi vezani uz zaštitu od potresa i održavanje razine vode. Samo za podbijanje pilota za temeljenje bile su potrebne dvije godine. Konstrukcija je projektirana tako da izdrži potres magnitude 9. Najzahtjevniji izazov inženjerima bila je stabilizacija tla stjenovite litice kamenoloma. Naime, cijelo to područje nalazi se na seizmički aktivnom području, a karakterizira ga vlažna suptropska klima. Podložno je tajfunima, osobito tijekom ljeta i početkom jeseni, a tijekom godine česte su i jake kiše. U hotelu su ugrađena dva vatrogasna dizala za slučaj požara, a šest crpnih pumpi trebalo bi biti dovoljno da se voda u kamenolomu drži pod kontrolom tijekom kišne sezone.

U gradnju toga velebnog zdanja uloženo je približno 288 milijuna dolara. Konstrukcija ima ukupno 19 etaža, među kojima ih je 17 ukopano u tlo, a dvije su iznad razine zemlje. Dvije od 17 podzemnih etaža uronjene su u jezero duboko 33 metra. Na tim se etažama nalaze hotelski restoran i gostinjske sobe iz kojih se pogled pruža prema golemom akvariju s ribama i školjkama. Hotel je projektiran u obliku slova S, odnosno prelazi iz koveksne u konkavnu formu.

Projekt je održiv, inovativan i specifičan. Ključne značajke dizajna poput strmih litica, vodopada i okolnih brežuljaka omogućuju integriranje konstrukcije u prirodno okružje, i to kroz maksimiziranje korištenja geotermalne i solarne energije.

Gradnja je konačno završena u kolovozu 2018., a do studenoga iste godine dizajneri su se posvetili uređenju interijera i hortikulturi. Luksuzno zdanje ima 337 soba s panoramskim pogledom u „ponor“ kamenoloma koji je pretvoren u atraktivnu vodenu površinu. Sve sobe imaju pogled prema ponoru i umjetno stvorenome jezeru, a interijer svake sobe individualno je dizajniran kako bi odražavao spoj moderne elegancije i značajki pejzaža u kojem se nalazi hotel. Najniža cijena noćenja u tom odmaralištu iznosi približno 600 dolara. Dvije etaže hotela koje su uronjene u jezero imaju posebno opremljene apartmane iz kojih je gostima omogućen pogled na akvarij s ribama i školjkama. Ondje su i hotelski restoran i noćni bar, čiji interijer podsjeća na unutrašnjost podmornice.

U sklopu hotela nalaze se i konferencijski centar za tisuću ljudi, plesna dvorana te fitness centar. Ispred hotela izgrađeno je parkiralište za 127 vozila s punionicama za električne automobile.

Cijelo odmaralište proteže se na 61.000 m2. U sportskom centru posjetitelji će moći isprobati i adrenalinske aktivnosti poput bungee jumpinga ili penjanja po stijenama nekadašnjeg kamenoloma te razne druge vodene sportove. U drugoj fazi gradit će se i trgovački centar.

Projektno rješenje hotela više je puta nagrađeno stručnim priznanjima, a između ostalog, projektanti su nedavno osvojili prvo mjesto na globalnom natječaju za najbolji međunarodni projekt hotela International Hotel Awards 2018.

National Geographic nominirao je taj hotel za novo arhitektonsko čudo zbog njegove vrlo složene izvedbe, a trenutno je u pripremi i film o gradnji, koji će biti prikazan u sklopu serijala „Megakonstrukcije i ekstremno inženjerstvo“.

Zaključne napomene

Brownfield investicije poput opisanoga kineskog podzemnog hotela omogućuju obnovu i cjelokupnu revitalizaciju područja. One se ponajprije sastoje od definiranja ciljeva održivosti, indikatora održivosti za upravljanje kontaminacijom i ponovnog iskorištavanja zemljišta. Prvi podzemni hotel u Kini izazvao je golemi interes zbog svoje složene izvedbe, ali i koncepta prenamjene prostora jer još nikada nije izvedeno ništa slično, barem kada je riječ o napuštenim kamenolomima koji ne spadaju među atraktivne lokacije, pogotovo ne za razvoj luksuznog turizma, no taj ambiciozni projekt pomaknuo je granice inženjerstva te dokazao upravo suprotno. Prvi podzemni hotel danas služi kao primjer i podsjetnik na to da prostori koji su kroz industrijsko razdoblje dominantno predstavljali jednolične prostore sada imaju potencijal da regeneracijom postanu nositelji identiteta gradova te mjesta socijalnih druženja i prirodnih krajolika atraktivnih za turizam, sport i rekreaciju.

Za mnoge su gradove napuštena industrijska područja važne „rezerve prostora“, a njihova obnova važan mehanizam za unapređenje kvalitete urbanih sredina i postizanje održivog razvoja. Međutim, proces obnove takvih industrijskih područja, čak i u ekonomski razvijenim zemljama, vrlo je složen proces.

U Republici Hrvatskoj također postoji znatan broj napuštenih industrijskih, vojnih i komercijalnih lokacija, gdje postoji problem onečišćenja te propadanja objekata. Do razvoja takvih lokacija u Hrvatskoj došlo je zbog tranzicije, poslijeratnih problema i neodgovarajućeg upravljanja državnim i privatiziranim poduzećima, koje danas imaju niz nepovoljnih učinaka, i to ne samo na okoliš, već i na društveno-ekonomski razvoj regija i lokalnih jedinica. Zbog složenosti pokretanja procesa obnavljanja brownfield lokacija i specifičnih problema u Hrvatskoj razvojne inicijative uglavnom su usmjerene prema privlačenju greenfield investicija.

Nažalost, ne postoje univerzalne metode obnove jer je svaki projekt jedinstven. No, bez obzira na to, da bi se povećali ekonomski rast i socijalni razvoj, preporučljivo je koristiti iskustva drugih zemalja koje su napuštena područja uspješno obnovile u turistička, kulturna ili javna središta i time podigle razinu urbane kvalitete. Primjer pretvaranja kineskoga kamenoloma u luksuzni hotel može poslužiti kao inspiracija mnogim gradovima i državama, pa tako i u našoj domovini, kako potaknuti brownfield investicije u sklopu različitih geografskih konteksta.

Zdrava i održiva urbana sredina te učinkovito korištenje građevinskog zemljišta mogući su u bilo kojemu gradu ako se definira razvojna politika, profiliraju kulturne inovacije te unapređuju modeli arhitektonskih i urbanističkih intervencija uz obaveznu brigu o zaštiti okoliša.

IZVOR: https://www.atkinsglobal.com/en-GB/projects/songjiang-intercontinental-hotel

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
Mineral HR
Novosti
Novosti INTERVJU IGH je snažno usmjeren na internacionalizaciju poslovanja

Ove godine institut IGH d.d. obilježava 70 godina postojanja i povodom tog jubileja razgovarali smo s predsjednikom uprave Oliverom...

Mineral HR
Građevinarstvo
Građevinarstvo stanogradnja U program društveno poticane stanogradnje uloženo više od 4 mlrd kuna

U programu društveno poticane stanogradnje do sada je izgrađeno 8.276 stanova. U pripremi je izgradnja još tisuću, pretežito na obali.

Mineral HR
Građevinarstvo
Građevinarstvo projekti Inter i Milan dogovorili rušenje San Sira i gradnju novog stadiona

Milan i Inter usuglasili su se oko gradnje novog stadiona vrijednog 700 milijuna eura, no konačnu odluku donijet će gradsko vijeće jer...

Mineral HR
Novosti
Novosti robotizacija Europske tvrtke lideri su u robotizaciji građevinskog sektora

U Europi na svakih 100.000 zaposlenih u građevinskom sektoru imamo 12 robota, dok ih je u SAD-u samo dva, a u Kini samo jedan

Mineral HR
Građevinarstvo
Građevinarstvo građevinski radovi Dvoznamenkasti rast broja izdanih građevinskih dozvola u travnju

Predviđena vrijednost radova koje pokrivaju građevinske dozvole izdane u travnju iznosi 3,37 milijardi kuna, a izdana je 881 građevinska...

Mineral HR
Novosti
Novosti infrastruktura Za aglomeraciju Petrčane 567 milijuna kuna

Direktor zadarske Odvodnje Grgo Peronja najavio je da će radovi početi krajem godine, a trebali bi biti završeni do 31. prosinca 2023....

Mineral HR
Novosti
Novosti Legislativa Bazilika Svete obitelji u Barceloni dobila građevinsku dozvolu nakon 137 godina

Gradnja crkve počela je 1882. godine i još uvijek nije završena. Glavni arhitekt Antonio Gaudi zatražio je građevinsku dozvolu od...

Mineral HR
Vozila
Vozila DAF SPECIJALIZIRANE ŠASIJE Ofenziva na tržište specijaliziranih šasija

DAF je proširio ponudu u građevinskom i komunalnom segmentu svoje game novim osovinskim konfiguracijama, kao što su 8x4 tridem s...