Bazilika Svete obitelji u Barceloni dobila građevinsku dozvolu nakon 137 godina
Bazilika Svete obitelji u Barceloni dobila građevinsku dozvolu nakon 137 godina
  12.06.2019  |  10:56
Vrijeme čitanja: 1 min
Gradnja crkve počela je 1882. godine i još uvijek nije završena. Glavni arhitekt Antonio Gaudi zatražio je građevinsku dozvolu od gradskog vijeća Sant Martija, sela koje je danas dio Barcelone, ali nikada nije dobio odgovor.

Bazilika Svete obitelji (Temple Expiatori de la Sagrada Família) u Barceloni dobila je 6. lipnja 2019. formalnu građevinsku dozvolu iako je u izgradnji već 137 godina.

Vlasti su 2016. utvrdile da nedovršena crkva nikada nije dobila građevinsku dozvolu i da ilegalni radovi na njoj traju više od stotinu godina. Izgradnja crkve počela je 1882. godine, ali nije zabilježeno da je građevinska dozvola ikada odobrena ili odbijena.

Odbor za izgradnju Crkve navodi da je glavni arhitekt Antonio Gaudi zatražio građevinsku dozvolu od gradskog vijeća Sant Martija, sela koje je danas dio Barcelone, ali nikada nije dobio odgovor.

U lipnju 2019. godine gradsko vijeće Barcelone odobrilo je građevinsku dozvolu prema kojoj bi projekt trebao biti završen 2026. godine – 144 godine nakon što je izgradnja započela i 100 godina nakon Gaudijeve smrti.

Gradski dužnosnici izvijestili su kako je zaklada posvećena dovršenju i očuvanju bazilike Svete obitelji za građevinsku dozvolu platila 4,6 milijuna eura.

Izdavanje dozvole rezultat je intenzivnih napora Gradskog vijeća Barcelone i Zaklade za izgradnju bazilike Svete obitelji koji su u posljednje dvije godine usko surađivali kako bi dozvola bila odobrena. Prošlog listopada ove dvije institucije potpisale su sporazum o reguliranju građevinske dozvole i financijskim naknadama za urbanizaciju, mobilnost i održavanju okoliša. Izdavanju dozvole prethodila je prilagodba urbanističkog plana u veljači.

Gradsko poglavarstvo Barcelone procjenjuje da 20 milijuna turista dolazi pred crkvu kako bi se divili zvonicima. Gaudi je planirao izgraditi 12 zvonika, po jedan za svakog od Kristovih učenika, ali nije sigurno hoće li svi biti izgrađeni.

Aktualni građevinski radovi temelje se na Gaudijevim gipsanim modelima, fotografijama i ostacima njegovih izvornih crteža koji su većinom uništeni u požaru 1930. godine, navodi Zaklada.

Po završetku gradnje jedna od središnjih tornjeva bit će visok 172,5 metara, a cijela građevina imat će površinu od 41.000 četvornih metara. Graditelji kažu da će bazilika Svete obitelji nakon završetka biti najviša vjerska građevina u Europi.

 

Izvor i foto: https://sagradafamilia.org/-/aprovada-la-llicencia-d-obres-de-la-sagrada-famil-1?redirect=%2F

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
Mineral HR
Građevinarstvo
Građevinarstvo PROJEKT Od kamenoloma do luksuznog luksuznog podzemnog hotela

Nakon deset godina gradnje u blizini Šangaja otvoren je prvi podzemni hotel na svijetu, koji je izgrađen vertikalno uz 90 metara duboku...

Mineral HR
Novosti
Novosti INTERVJU IGH je snažno usmjeren na internacionalizaciju poslovanja

Ove godine institut IGH d.d. obilježava 70 godina postojanja i povodom tog jubileja razgovarali smo s predsjednikom uprave Oliverom...

Mineral HR
Građevinarstvo
Građevinarstvo stanogradnja U program društveno poticane stanogradnje uloženo više od 4 mlrd kuna

U programu društveno poticane stanogradnje do sada je izgrađeno 8.276 stanova. U pripremi je izgradnja još tisuću, pretežito na obali.

Mineral HR
Građevinarstvo
Građevinarstvo projekti Inter i Milan dogovorili rušenje San Sira i gradnju novog stadiona

Milan i Inter usuglasili su se oko gradnje novog stadiona vrijednog 700 milijuna eura, no konačnu odluku donijet će gradsko vijeće jer...

Mineral HR
Novosti
Novosti robotizacija Europske tvrtke lideri su u robotizaciji građevinskog sektora

U Europi na svakih 100.000 zaposlenih u građevinskom sektoru imamo 12 robota, dok ih je u SAD-u samo dva, a u Kini samo jedan

Mineral HR
Građevinarstvo
Građevinarstvo građevinski radovi Dvoznamenkasti rast broja izdanih građevinskih dozvola u travnju

Predviđena vrijednost radova koje pokrivaju građevinske dozvole izdane u travnju iznosi 3,37 milijardi kuna, a izdana je 881 građevinska...

Mineral HR
Novosti
Novosti infrastruktura Za aglomeraciju Petrčane 567 milijuna kuna

Direktor zadarske Odvodnje Grgo Peronja najavio je da će radovi početi krajem godine, a trebali bi biti završeni do 31. prosinca 2023....

Mineral HR
Vozila
Vozila DAF SPECIJALIZIRANE ŠASIJE Ofenziva na tržište specijaliziranih šasija

DAF je proširio ponudu u građevinskom i komunalnom segmentu svoje game novim osovinskim konfiguracijama, kao što su 8x4 tridem s...