Utovarivač na električni pogon
Utovarivač na električni pogon
  05.03.2018  |  12:22
Vrijeme čitanja: 3 min
Caterpillar 988K XE prvi je utovarivač na kotačima ovog proizvođača koji ima efikasan električni pogonski sustav. Model XE predstavljen je zajedno s modelima 988K i 986K. Ta tri utovarivača zajedno pokrivaju širok raspon potreba kupaca garantirajući većini da će dobiti stroj s najboljim omjerom uloženo-dobiveno

Caterpillarov utovarivač 988K XE ima SRM električni motor nastao kao produkt 15-godišnjeg iskustva ove kompanije s električnim pogonima. Motor je rigorozno testiran tijekom četiri godine u svim mogućim aplikacijama na terenu da bi se osigurala pouzdanost na kakvu su navikli Caterpillarovi korisnici. Osim električnog motora, Caterpillar 988K XE ima i klasičan dizel motor C18 ACERT kakav se nalazi u 988K utovarivaču. Time je povećana pouzdanost i raspoloživost stroja do maksimuma trenutno dostupne tehnologije.

Maksimalna efikasnost i produktivnost

Caterpillar 988K XE nudi značajno veću efikasnost od klasično pogonjenog 988K. Kroz sve aplikacije XE model je 25% efikasniji u poslu, a kad se gleda isključivo utovar kompaktnih materijala efikasnost mu raste do 49% u odnosu na 988K. U prenošenju i utovaru ovaj stroj je 10% efikasniji od klasično pogonjene konkurencije.

Cat 988K XE može raditi s korpama kapaciteta od 4,7 do 13 kubičnih metara. Masa koju može podići je 12,5 tona za kompaktne terete i 16 tona za rasute. Advansysov GET (Ground Engaging Tool) štiti alate i njihove komponente od oštećenje i smanjuje troškove operacija.

Standardni 988K XE je rađen da omogući utovar Caterpillara 770G (42,6 tona) u tri prolaza, a Cata 772 u četiri prolaza. Kamione Cat 773G puni u pet prolaza, a 775G u šest.

Duži vijek trajanja i niži troškovi vlasništva

Električni pogon znači da su troškovi održavanja niži, a vijek trajanja dizel motora daleko dulji. Interval promjene ulja produžen je na 2.000 sati jer zbog električnog pogona stroj koristi 40% manje ulja u pogonskom dijelu. Izdržljivi SR električni motor, generator i inverter napravljeni su da traju koliko i dizel motor u stroju, ali uz minimalne troškove održavanja. Električni pogon produžava i trajnost klasičnog motora na 3.500 radnih sati koliko je interval između ozbiljnih servisa na 988K XE. Održavanje električnog pogona osigurava Caterpillarovo vrhunski obučeno osoblje kroz Catovu servisnu mrežu. U ponudi će biti i reman motori, generatori i inverteri.

Slične operacije, veća produktivnost

Postoje određene razlike u kabini između Caterpillara 988K i 988K XE, međutim, razvojni inženjeri brinuli su da te razlike nisu tolike da bi onemogućile operatera da uz minimalno privikavanje radi na oba stroja. Novi stroj nema stupnjeve prijenosa pa su kretanje i rad daleko uglađeniji, a upravljanje je jednostavnije. Virtualne brzine omogućavaju operateru da bolje kontrolira brzinu vožnje i promjene smjera.

Cat Product Link dio je standardne opreme ovog stroja i nudi daljinsko nadgledanje rada, a uparen je sa VisionLink tehnologijom. U podacima nadzora nalaze se potrošnja goriva, statistika obrađenog tereta, podsjetnici za servisno održavanje, kodovi za probleme u radu i raznorazni izvještaji o produktivnosti. Operateru je dostupan VIMS (Vital Information Management System) sustav koji pruža podatke o potrošnji i efikasnosti rada u realnom vremenu.

Cat Production Measurement nudi operateru uvid u masu koju je podigao. S tom informacijom će znati bolje upravljati strojem i smanjiti broj prolaza za dovršetak nekog posla.

Sustav TPMS (Tire Pressure Monitoring System) opcija je pri kupnji i operateru prikazuje tlak u gumama što omogućava pravodobnu reakciju u slučaju većeg trošenja guma zbog neadekvatnog tlaka u njima.

Sigurnost operatera je u skladu s onim što kupci očekuju od Caterpillara, vrlo je visoka. Ulazak u stroj moguć je preko stepenica s obe strane stroja koje u svakom trenutku operateru pružaju mogućnost kontakta u tri točke sa strojem. Ulazak u kabinu olakšan je pomičnim naslonom za ruku. Kabina ne prenosi vibracije stroja na operatera zbog zračnog ovjesa. Nadtlak u kabini štiti vozača od prljavštine, ali i od buke. Automatski klima uređaj drži temperaturu u kabini optimalnom čak i pri ekstremnim vanjskim temperaturama.

Dodatne informacije o ovim modelima, kao i ostalim Caterpillar strojevima dostupne su kod ovlaštenog zastupnika, tvrtke Teknoxgroup Hrvatska (http://www. teknoxgroup.com).

 

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
Mineral HR
Novosti
Novosti investicije CEMEX-u gotovo milijun kuna iz fondova Europske unije

Uvođenjem energetski učinkovitije regulacije rada četiri ventilatora na hladnjaku klinkera u tvornici cementa Sv. Juraj, CEMEX Hrvatska...

Mineral HR
Strojevi i oprema
Strojevi građevinski strojevi Nova kombinirka Komatsu WB93R-8

Novi kombinirani rovokopač-utovarivač Komatsu WB93R-8 od siječnja 2019. je raspoloživ za demonstraciju i prodaju.

Mineral HR
Vozila
Vozila nadogradnje i priključna vozila Goldhofer predstavio poluprikolicu Arcus PK
Mineral HR
Strojevi i oprema
Strojevi dizalice Dizala za toranjske dizalice

Sukladno novim francuskim propisima koji stupaju na snagu u siječnju 2019., toranjske dizalice više od 30 metara moraju imati dizalo za...

Mineral HR
Strojevi i oprema
Strojevi SENNEBOGEN Potpuno drukčiji od drugih

Sennebogen 355E je jedini teleskopski utovarivač na tržištu s podiznom kabinom, koja operateru omogućava da proces manipulacije...

Mineral HR
Strojevi i oprema
Strojevi PRESTAVLJAMO Liebherr X Power utovarivači

Pametnim upravljanjem individualnim komponentama i korištenjem proaktivnih kontrola smanjuje se i potrošnja goriva, ali i habanje...

Mineral HR
Strojevi i oprema
Strojevi VÖGELE Vögele - kad finišer misli zajedno s vama

Tvrtka Johann Bunte Bauunternehmung GmbH & Co. KG izvođač je radova proširenja Berlinske obilaznice sa šest na osam traka. Radovi su...

Mineral HR
Strojevi i oprema
Strojevi STRUČNA INFORMACIJA Rovokopač utovarivač CAT 434F2

Proizvodnja rovokopača - utovarivača zadnjih je 30 godina smještena u Velikoj Britaniji, od serije A do najnovije F2 koja je sam vrh...